Terugblik economie

Oorlog: humanitair drama en economisch rampzalig

De aanvankelijke opzet van Rusland om Oekraïne snel te veroveren is mislukt. Dat is inmiddels wel duidelijk. Het lijkt erop dat Rusland de Oekraïense bevolking nu terroriseert met bombardementen en beschietingen om ze zo alsnog op de knieën te dwingen. Naast het humanitaire drama, heeft deze agressie een verwoestende invloed op de Oekraïense economie. En mede door de Westerse sancties staat ook de economie van Rusland onder grote druk. Waarschijnlijk krimpt de Russische economie met 10% tot 20%. Dit zou de grootste neergang zijn sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren ’90.

Covid is er ook nog

De coronapandemie is naar de achtergrond gedrongen. Maar niet verdwenen. Het zero-Covid-beleid van de Chinese overheid leidde tot lockdowns in diverse grote Chinese (haven-)steden, zoals Shanghai en Shenzen. Hierdoor worden toeleveringsketens verstoord: een fenomeen waar de wereldeconomie last van heeft sinds het begin van de coronacrisis en dat economisch herstel in de weg staat. Voorlopig lijken de Chinese autoriteiten nog aan dit zero-Covid-beleid vast te houden.

Hoogste inflatie in 40 jaar

De oorlog en het Chinese coronabeleid zorgden voor stijgende energie- en grondstofprijzen en verstoringen in toeleveringsketens. Met torenhoge inflatie in Nederland (12%) en in de rest van Europa (7,5%) als gevolg. Het producten- en consumentenvertrouwen stagneert daardoor en daarmee ook de verwachte economische groei. Hierdoor hebben centrale banken wereldwijd de groeiverwachtingen bijgesteld.