Vooruitblik economie

Stijgende rente in VS

Door de combinatie van sterke economische groei, een krappe arbeidsmarkt en snel oplopende inflatie in de VS is het wel duidelijk: de Amerikaanse centrale bank (de Fed) moet de rente verhogen. Hoe snel en tot hoever de Fed dat zal doen is nog de vraag. De verwachting van de markt is afgelopen kwartaal bijgedraaid. Analisten houden nu rekening met snellere verhogingen in 7 à 8 rentestappen. Daarmee zou de Amerikaanse basisrente (nu 0,5%) uitkomen rond 2,5% aan het einde van dit jaar.

Wat doet de ECB?

Vergeleken met de Fed, bevindt de ECB (Europees Centrale Bank) zich in een lastiger pakket. De inflatie in Europa is dan wel minstens net zo hoog als in de VS, maar deze wordt veel meer gedreven door hoge energieprijzen. Europa is namelijk minder zelfvoorzienend op energiegebied en wordt daar dus harder door geraakt. Nog een probleem is dat de inflatiecijfers binnen de eurozone sterk uiteen lopen: van 5% in Frankrijk tot ruim boven 10% in Nederland. De marktverwachting is dat de ECB dit jaar twee renteverhogingen doorvoert. Daarmee zou de Europese rente voor het eerst sinds 2014 op 0% uitkomen. De onzekerheid over deze rentestappen is wel groter dan in de VS. Dit heeft te maken met de grote verschillen tussen eurolanden, het onbekende verdere verloop van de oorlog en de gevolgen daarvan voor de Europese economie.

Stagflatie: een risico voor Europa

Voor de gehele Europese economie dreigt ook een stagflatie-scenario; een combinatie van vertraagde economische groei en hoge inflatie. De gestegen energieprijzen drukken producten- en consumentenvertrouwen, al zijn de indicatoren voor producentenvertrouwen in maart redelijk stabiel gebleven. Het is te hopen dat de oorlog in Oekraïne zich niet verder uitbreidt. Voorlopig lijkt een recessie nog buiten beeld te blijven.

Instabiliteit en onzekerheid

Het risico van een langere oorlog, hogere energieprijzen en strengere sancties tegen Rusland lijkt reëel. Daarnaast zouden het coronabeleid in China en mogelijke renteverhogingen in de VS voor instabiliteit kunnen zorgen. Dit alles zorgt voor een niet al te optimistische beleggingsvisie. Onze visie op aandelen en bedrijfsobligaties blijft neutraal. Door de stijgende inflatie en toegenomen kans op snellere renteverhogingen houden we een bovengemiddelde cashpositie (geld dat niet belegd wordt) en een onderweging op staatsobligaties aan. Deze onderweging is terughoudender dan voorgaand kwartaal omdat de rentes de afgelopen maanden al behoorlijk zijn opgelopen.