Vooruitblik
Groeiverwachtingen
Economische tegenwind kan aan kracht winnen, vooral in de VS en in de tweede helft van dit jaar. In de macro economische cijfers zijn de gevolgen van de recente 'bankencrisis' nog niet terug te zien, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Ook voor Europa zijn de verwachtingen met 0,5% groei over heel 2023 niet bepaald hooggespannen. Voor de Chinese economie gaan economen uit van een verwachte groei van 5,3% over heel 2023. Naast de recente ontwikkelingen in de bankensector blijven ook de (met name geopolitieke) risico’s die al langer spelen mede bepalend voor de economische groeivooruitzichten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne.
Inflatie beteugelen versus financiële stabiliteit
De kerninflatie in de eurozone ligt met 5,7% nog ruim boven de beoogde 2%. Ook is er een verschuiving zichtbaar van goedereninflatie naar diensteninflatie. Dat is zorgwekkend omdat diensteninflatie vaak langer aanhoudt dan goedereninflatie. Wel blijft de looninflatie tot nu toe achter bij de stijging van de consumentenprijzen, maar de vraag is of dat zo blijft. Daarnaast zorgt de instabiliteit in de bankensector voor een extra hoofdpijn-factor voor de centrale banken. Tot voor kort gingen financiële markten ervan uit dat de Fed (Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten van Amerika) en de Europese Centrale Bank (de ECB) ook in het 2e kwartaal van 2023 zouden doorgaan met renteverhogingen om de inflatiedruk te dempen. Deze verwachting is nu bijgesteld naar hooguit één renteverhoging in de komende tijd voor de Fed en twee voor de ECB. Wat nog opvallender is, is dat voor de tweede helft van 2023 alweer de eerste renteverlagingen worden verwacht. Dit lijkt een redelijke aanname, zeker als de economische situatie de komende tijd sterk verslechtert of als de “bankencrisis” zich verder uitbreidt.
Gevaarlijke fase voor de wereldeconomie
Hardnekkige inflatie, oplopende rentes en instabiliteit in de bankensector maken de wereldeconomie fragiel. De conjunctuur is slecht en de korte termijn vooruitzichten zijn somber. De combinatie van een te hoge kerninflatie in combinatie met achterblijvende economische groei geeft een risico op stagflatie. (een combinatie van economische stagnatie en (hoge) inflatie en/of werkeloosheid). Dit kan uitmonden in een recessie.
Financiële markten, onze visie
Economen verwachten dat de inflatiedruk in zowel de VS als de eurozone eind 2023 afgenomen zal zijn tot maximaal 3,5%. Dit is nog steeds ruim boven de 2% inflatiedoelstelling. Daarom gaan we uit van een basisscenario van (licht) hogere kapitaalmarktrentes. Dat is nadelig voor staatsobligaties. Binnen het Werknemers Pensioen hebben obligaties als doelstelling om renteschommelingen vlak voor pensioendatum te beperken. Volatiliteit blijft een belangrijk thema in de financiële markten. Dit is niet gunstig voor aandelen en andere meer risicovolle beleggingscategorieën. Bij oplopende rentes verwachten we geen hoge rendementen in de komende tijd.
Kansen voor toekomstgericht beleggen
Wij erkennen de impact van de geopolitieke en cyclische (rente-) effecten, maar geloven tegelijkertijd dat deze een tijdelijk karakter hebben. Hoe tijdelijk? Dat kan niemand voorspellen en wij wagen ons niet aan het ‘timen’ van deze effecten. Wij geven de voorkeur aan stabiliteit door het vasthouden aan onze beleggingsstrategie. Over de lange termijn verwachten wij dat kwaliteitsondernemingen met een sterk duurzaamheidskarakter het beter doen dan de index. Wij zien dit bevestigd in ons lange termijn trackrecord.