Vooruitblik
Lonen houden prijzen (eindelijk) bij
Het lijkt wel duidelijk dat de inflatie in de eurozone en de VS de komende tijd verder omlaag gaat. De huidige verwachting is dat de inflatiecijfers in Europa tegen het einde van het jaar rond 2,5% uitkomen en rond 3% in de VS. Een meer onzekere factor is hoe de kerninflatie zich ontwikkelt. Dit hangt namelijk onder andere af van de vraag of de recente afkoeling in de dienstverlening verder doorzet en hoe de daarmee samenhangende arbeidsmarkt zich ontwikkelt. Van de gevreesde loon-prijsspiraal is tot nu toe nog geen sprake geweest, ook al houdt de krapte op de arbeidsmarkt aan. Een loon-prijsspiraal kan ontstaan wanneer hogere loonkosten worden doorberekend in prijzen en die hogere prijzen op hun beurt weer leiden tot hogere looneisen. De reële uurlonen komen pas nu voor het eerst sinds de coronapandemie boven 0% uit. Met andere woorden: de lonen stijgen nu harder dan de prijzen.
Renteverlagingen nog niet in zicht
Het risico van een loon-prijsspiraal lijkt niet bijzonder groot, ondanks waarschuwingen van onder andere DNB (De Nederlandsche Bank) en ECB (Europese Centrale Bank). Dit komt omdat de economische vooruitzichten op zijn best matig te noemen zijn, de inflatie afneemt en de lonen toch minder hard gestegen zijn dan de krappe arbeidsmarkt deed vermoeden. Daarnaast is het aannemelijk dat de effecten van de maatregelen van de centrale banken nu pas goed merkbaar gaan worden. Want de basisrentes werden in het afgelopen jaar flink verhoogd; in de VS van 0% naar 5,25% en in Europa van -0,5% naar 3,5%. Voor de komende maanden rekent de rentemarkt op nog meer renteverhogingen. Maar wat zal er na de zomer gebeuren? Het meest aannemelijke scenario lijkt een periode met stabiel hoog blijvende rentes (in ieder geval 3 tot 6 maanden). Dat geeft centrale banken de gelegenheid om beter zicht te krijgen op de effecten van eerdere renteverhogingen op economische groei en inflatie. Wanneer de inflatie dan toch hoog blijft, liggen eventueel verdere renteverhogingen in het verschiet. Wanneer de economische groei verder terugvalt dan verwacht, zou de eerstvolgende stap juist één of meer renteverlagingen kunnen zijn. Maar het lijkt niet heel waarschijnlijk dat een dergelijke stap nog dit jaar gezet gaat worden.
Cash is king?
Het blijft voorlopig de vraag welk effect de renteverhogingen door centrale banken zullen hebben op de economie en financiële markten. Een risico is dat de hogere rentes de economie in een zwaardere recessie terecht doen komen dan nu wordt gedacht. Een ander risico is dat de inflatie, ondanks de hogere rentes, niet onder controle komt en dat verdere renteverhogingen moeten plaatsvinden. Beide scenario’s lijken ongunstig voor meer risicovolle beleggingscategorieën, met name aandelen. Naar verwachting zullen centrale banken in ieder geval de komende tijd eerder rentes verder verhogen dan verlagen. Dat is gunstig voor cash en – in iets mindere mate – voor kortlopende staatsobligaties.