Vooruitblik
De inflatiedruk neemt duidelijk af, maar duurdere olie kan roet in het eten gooien
Met onder meer een stijgende olieprijs is het onzeker welke kant de inflatie op gaat de komende maanden. Volgens de Bloomberg consensusverwachting neemt de inflatie in de eurozone eind 2023 af naar 3,4% en blijft de inflatie tot 2025 boven de 2%. Voor de VS geldt een vergelijkbaar patroon met een iets hogere inflatieverwachting. Markten denken dus dat de inflatie in zowel de eurozone als in de VS voorlopig niet naar 2% gaat.
Centrale banken nemen waarschijnlijk voorlopig een afwachtende houding aan
Voor centrale banken is het vooral belangrijk hoe de kerninflatie zich nu gaat ontwikkelen. Deze kan onder een positieve loon-prijsspiraal hardnekkig zijn. De lonen stijgen nu nog steeds: de CAO onderhandelde lonen in de eurozone stegen in het tweede kwartaal met 4,3% en de reële lonen in Duitsland stegen in juli voor het eerst met een kleine 0,1%. Echter van een loonprijsspiraal is nog geen sprake, zeker gezien de negatieve koopkrachtontwikkeling van het afgelopen jaar. Ondanks de inflatiedaling blijft het risico op inflatoire druk bijvoorbeeld door een nieuwe olieschok. Europa is daar gevoeliger voor dan de VS. Europa is afhankelijk van buitenlandse energieleveranciers, terwijl de VS nagenoeg zelfvoorzienend is. Al met al lijkt het erop dat centrale banken de rentes de komende 3 tot 6 maanden niet veranderen tenzij er aanzienlijk “tegenvallende” cijfers komen. In dat geval komen verdere renteverhogingen weer op de kaart. Renteverlagingen gaan waarschijnlijk pas spelen als een diepe recessie aan de horizon opdoemt.
Kwakkelende Chinese economie ook nadelig voor andere landen in Azië en opkomende landen
De Chinese economie heeft moeite om te herstellen na de strenge COVID-maatregelen. Hierdoor zijn financiële markten bezorgd over een mogelijke harde landing in China. Huizenprijzen dalen nog steeds en de groei van detailhandelsverkopen is zwak. Als de Chinese economie sterk krimpt, is de kans groot dat de overheid stimulerende maatregelen gaat nemen. Toch lijkt een geleidelijke afzwakking waarschijnlijker omdat de overheid een lagere groei lijkt te accepteren. De centrale bank heeft de rente slechts licht verlaagd en andere stimuleringsmaatregelen zijn beperkt. Deskundigen verwachten dat de Chinese economie dit jaar met 5% groeit , maar in 2024 en 2025 slechts met 4,5%. Dit is bijna de helft van het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. Als China inderdaad een harde landing maakt, zullen vooral andere Aziatische landen en opkomende markten hier last van hebben. Landen zoals Taiwan, Zuid-Korea, Thailand en Japan zijn sterk afhankelijk van China als exportmarkt en voor het toerisme. China was voor de pandemie verantwoordelijk voor bijna een derde van het toerisme naar deze landen. Ook grondstoffenexporteurs zoals Chili en Zuid-Afrika zijn gevoelig voor een harde landing in China, aangezien China een grote afnemer is van grondstoffen zoals staal, olie en koper. Een positief aspect van een vertraging in China is echter dat dit waarschijnlijk deflatie in de wereldeconomie veroorzaakt. China is immers een van de grootste kopers van grondstoffen ter wereld.
Financiële markten, onze visie We denken dat aandelen de komende tijd minder goed presteren omdat:
- Het monetair beleid nog steeds verkrappend is (hierbij verhoogt de centrale bank de rente om daarmee de inflatie te verlagen)
- Er vanuit de overheid minder stimulus is om consumptie te stutten, terwijl spaargelden vanuit de corona-periode opraken
- Er nog veel ruimte is voor negatieve ‘events’ (bijvoorbeeld oorlogen, de groeivertraging in China en/of problemen rondom de Amerikaanse ‘government shutdown’)
- Er nog steeds een wezenlijk risico is dat inflatie langer hoog blijft dan markten verwachten. Vanuit dat perspectief valt de daling van aandelenkoersen over het afgelopen kwartaal (minder dan -1% voor ontwikkelde markten) nog mee.
Naar verwachting houden centrale banken de komende tijd hun beleidsrentes op hetzelfde niveau, hoewel er ook een kans bestaat dat beleidsrentes nog een stap of twee verder verhoogd worden. De kans op renteverlagingen lijkt voorlopig klein. Al met al verwachten we dat de inflatiedruk uiteindelijk verder zal afnemen. Een lage inflatie is goed nieuws voor de economie en dus de financiële markten. Ongeacht de schommelingen op de korte termijn blijven we ons inzetten om lange termijn pensioendoelen te behalen.