Wat deden de financiële markten?
Voor financiële markten stond het afgelopen kwartaal dus vooral in het teken van renteverlagingen. Dat die er zouden komen was geen verrassing meer maar niet iedereen had erop gerekend dat de Amerikaanse Fed zou aftrappen met een renteverlaging van 50 basispunten.
Aandelen
De lagere rentes waren voor aandelenbeurzen een ‘mixed blessing’. Lagere renteniveaus zijn in principe gunstig voor aandelen. Echter als deze renteverlagingen het gevolg zijn van verslechterende economische vooruitzichten, is dat juist nadelig. Amerikaanse aandelen leverden een positief rendement op van bijna 2% en Europese aandelen van ruim 2%. Tegen het einde van het kwartaal kondigde de Chinese overheid een grootschalig pakket stimuleringsmaatregelen aan, waardoor Chinese aandelenkoersen in een paar dagen stegen met zo’n 25%. Dat had ook zijn effect op opkomende markten als geheel, waar aandelenkoersen stegen met ruim 4%. Aziatische aandelenbeurzen profiteerden hier indirect van want ook daar stegen de koersen met ruim 4% over het afgelopen kwartaal gemeten. Het rendement op Aziatische aandelen werd nog enigszins gedrukt door Japanse aandelen. Die presteerden minder goed doordat de Bank of Japan de basisrente juist verhoogde, tegen de internationale trend in. Deze beslissing werd genomen door een herstellende Japanse economie, stijgende lonen en inflatie. De renteverhoging zorgde voor een waardestijging van de yen en dat is nadelig voor de export georiënteerde bedrijven op de Japanse beurs.
Obligaties
Door de renteverlagingen en de verwachting dat daar in de komende maanden meer van komen, daalden rentes op staatsobligaties verder afgelopen kwartaal. Aangezien de koersen van staatsobligaties in tegengestelde richting bewegen, leverden Europese staatsobligaties positieve rendementen op. Deze varieerden van 4% tot hoger, afhankelijk van de looptijd van de obligatie. Voor Europese bedrijfsobligaties zijn lagere basisrentes ook gunstig maar deze categorie presenteerde toch minder dan staatsobligaties, met een rendement van 3,3%. Die mindere presentatie lijkt aan te tonen dat het sentiment ten aanzien van de Europese economie niet heel positief is, aangezien bedrijfsobligaties als risicovollere obligatiecategorie worden gezien.