Blik op 2025
Blijft de Amerikaanse economie harder groeien dan de Europese?
Voor 2025 wordt een wereldwijde economische groei van circa 3% verwacht, vergelijkbaar met voorgaande jaren. Economen voorzien opnieuw een hogere groei in de Verenigde Staten dan in Europa, zij het met een kleiner verschil. De Amerikaanse verwachte groei wordt vooral gestimuleerd door overheidsbeleid, zoals Trump’s plannen om de belasting op bedrijfswinsten te verlagen naar 15% en eerdere belastingverlagingen te handhaven. Dit beleid leidt tot een verwacht begrotingstekort van 6,5% van het BBP in 2025, aanzienlijk meer dan de 3% die in de eurozone wordt voorzien. In Europa speelt monetair beleid, met meerdere renteverlagingen door de ECB, een grotere rol. Opkomende markten, met name in Azië, blijven kwetsbaar door geopolitieke spanningen en mogelijke verhogingen van Amerikaanse invoertarieven.
Komt er een handelsoorlog?
Met Donald Trump die op 20 januari 2025 het presidentschap overneemt, neemt ook de onzekerheid over een mogelijke handelsoorlog toe. Trump heeft forse importtarieven aangekondigd: 60% op China, 25% op Mexico en Canada, en 10% op de rest van de wereld, om de Amerikaanse economie te beschermen. Of deze maatregelen volledig worden ingevoerd, blijft onduidelijk, maar het risico op hogere inflatie is groot. Geïmporteerde goederen, zoals smartphones (waarvan 47% uit China komt), kleding en elektronica, zouden aanzienlijk duurder kunnen worden. Ook intermediaire producten zoals staal zullen prijsstijgingen veroorzaken, wat doorwerkt in eindproducten zoals auto’s. Volgens Oxford Economics zouden wederzijdse importtarieven van 20% tussen de VS en de eurozone in 2025 kunnen leiden tot minder of geen groei in Europa. Tegelijkertijd zouden hogere tarieven in de VS de groei vertragen en de inflatie aanwakkeren. Dit vergroot de kans op economische tegenslagen aan beide kanten van de oceaan.
De Chinese economie onder druk
China lijkt in 2024 haar groeidoelstelling van 5% nipt te halen, maar het vooruitzicht voor 2025 is uitdagender. Hoewel er tegen het einde van afgelopen jaar lichtpuntjes zichtbaar waren, zoals een stijgende industriële productie en een groei in de dienstensector, blijft de Chinese economie onder druk staan. Huizenprijzen zijn over heel 2024 maandelijks gedaald, waarbij de daling zelfs versneld is. Daarnaast blijft de detailhandel kwakkelen. Extern dreigen importtarieven vanuit de Verenigde Staten, en mogelijk ook de eurozone (onder druk van Amerikaanse beleidsmaatregelen) de export te schaden. Hoewel slechts 8% van de Chinese export naar de VS gaat, kunnen gezamenlijke maatregelen van beide economieën een zwaardere impact hebben. Verwacht wordt dat de Chinese overheid opnieuw stimuleringsmaatregelen zal treffen, wellicht krachtiger dan in 2024. Dit wordt bevestigd door een recente loonstijging voor ambtenaren, wat aangeeft dat de focus verschuift naar het versterken van binnenlandse consumptie.
Normaliseren inflatie en beleidsrentes?
Het IMF voorspelt dat inflatie en kerninflatie in ontwikkelde landen rond de 2% zullen uitkomen in 2025. In de Verenigde Staten zal de inflatie naar verwachting hoger blijven dan in de eurozone, met een reële kans op een stijging. Monetaire verruiming lijkt aankomend jaar de trend te worden, met eerder dalende dan stijgende rentes. De eurozone verwacht vier renteverlagingen van 0,25%, terwijl er voor de Verenigde Staten slechts één of twee renteverlagingen worden voorspeld. Maar mochten de eerder genoemde hoge importtarieven daadwerkelijk ingevoerd worden, dan zou de Fed wel eens genoodzaakt kunnen zijn om haar rente juist te verhogen. Een verdere depreciatie van de euro ten opzichte van de dollar zou het gevolg kunnen zijn, wat wel een concurrentievoordeel oplevert voor de eurozone.
Financiële markten
Hoewel de economische groei en inflatie voorlopig stabiel lijken, worden financiële markten geconfronteerd met aanzienlijke risico's. Een mogelijke handelsoorlog kan de groei drukken en de inflatie opstuwen, terwijl geopolitieke spanningen en toenemende beleidsonzekerheid in de eurozone extra druk zetten. Amerikaanse aandelen hebben de afgelopen twee jaar uitzonderlijke rendementen van meer dan 20% geboekt, iets wat slechts zelden voorkomt in de geschiedenis van de Amerikaanse aandelenbeurs. Dit soort prestaties werden in het verleden vaak gevolgd door periodes van correcties of lagere rendementen, zoals de dot-com crisis in de jaren '90.
2025 kan dus een minder gunstig jaar worden voor aandelen. Hoewel bedrijfswinsten positief blijven verrassen, zijn aandelen nu duur geprijsd. Voorzichtigheid is geboden, en een meer defensieve strategie met veilige staatsobligaties kan aantrekkelijk zijn. Bij staatsobligaties kijken beleggers weer goed naar de schulden van overheden, vooral in de Verenigde Staten. Dus hier zorgen politieke onzekerheden voor extra risico. De rentes op staatsobligaties (kapitaalmarktrentes) liggen hoger dan vóór de coronacrisis, maar lijken niet veel verder te kunnen stijgen zonder onrust te veroorzaken. Het verschil tussen kortlopende en langlopende rentes is iets groter geworden en dit verschil kan verder oplopen als centrale banken hun rentes in 2025 gaan verlagen. Het komende jaar vereist een proactieve en flexibele aanpak in tactische beleggingsbeslissingen.