Terugblik economie
2022 zal door beleggers vooral herinnerd worden als het jaar van hoge inflatie en stijgende rentes. Deze zorgden voor negatieve rendementen. Niet alleen op staatsobligaties, maar ook op alle andere beleggingscategorieën. Daardoor is 2022 een uitzonderlijk beleggingsjaar geworden. Negatieve jaarrendementen op aandelen én obligaties kwamen in de afgelopen 100 jaar maar twee keer eerder voor, in 1931 en 1969. Wat betekent dit voor de rendementen van het Werknemers Pensioen? En wat zijn de vooruitzichten voor het komend jaar? In dit beleggingsbericht blikken we terug én vooruit.
Een matig jaar voor economische groei
2022 is met een groei van circa 3% een matig jaar voor de wereldeconomie. Het sterke herstel van 2021 zette door de oorlog in Oekraïne en de naweeën van de coronapandemie niet door. Het verloop verschilde aanzienlijk per regio. De Amerikaanse economie beleefde een moeilijk eerste halfjaar, maar herstelde daarna. De Europese economie begon het jaar juist goed maar zakte in toen de gevolgen van de oorlog in Oekraïne duidelijker voelbaar werden. De Chinese economie bleef het hele jaar hinder ondervinden van het coronavirus en -beleid.
Inflatie als bepalende factor
In veel landen is de inflatie in 2022 opgelopen naar het hoogste niveau in minstens 40 jaar. Zo bereikte de inflatie in de VS in juni een piekniveau van 9,1%. In de Eurozone kwam de inflatie in oktober nog hoger uit, op bijna 11%. Ook buiten Europa en de VS nam de inflatiedruk sterk toe. Alleen in China kwam de inflatie niet boven 3% uit, mede door de aanhoudende lockdowns en matige groei. Wereldwijd is de inflatie dus onverwacht sterk opgelopen. Dit is deels toe te schrijven aan de zogenaamde inhaalbestedingen na de coronapandemie en aan de gestegen voedsel- en energieprijzen, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Voor beide factoren geldt dat deze nog niet zijn uitgewerkt maar de invloed hiervan kan wel snel afnemen. Zo zijn de energie- en voedselprijzen nu al gedaald in vergelijking met de hoge niveaus in 2022.