Terugblik economie
2023 was een bewogen jaar vol recessie, politieke instabiliteit en rentestijgingen. Maar voor beleggers was het uiteindelijk een onverwacht goed jaar. In het laatste kwartaal domineerde de verwachting dat de inflatie verder zou afnemen zonder diepe recessies en centrale banken die hun basisrentes weer gaan verlagen. Hierdoor eindigden vrijwel alle beleggingscategorieën in de plus, met als koploper Amerikaanse aandelen. Wat betekende dit voor de rendementen van onze beleggingsprofielen? En wat zijn de vooruitzichten voor 2024? In dit beleggingsbericht blikken we terug én vooruit.
Amerikaanse economie aanjager wereldwijde groei
Tegen alle verwachtingen in groeide de wereldeconomie in 2023 met 3%. Dit was vooral te danken aan de Amerikaanse economie, die in ieder geval tot en met het derde kwartaal aanzienlijk beter presteerde dan verwacht. In de Verenigde Staten bleven de consumentenbestedingen op een hoog niveau door onder andere de historisch lage werkloosheid. Daarnaast zorgden hoge overheidsbestedingen – mede door de Inflation Reduction Act (IRA) - voor een extra groei-impuls. De IRA bevat een stimuleringspakket voor de verduurzaming van de Amerikaanse economie en infrastructuur, verlaging van zorgpremies en medicijnprijzen en nieuwe belastingregels voor zeer grote bedrijven. Daarentegen balanceerde de economie van de eurozone het hele jaar op het randje van een recessie. Europa bleef hinder ondervinden van de kwakkelende industrie (vooral ongunstig voor bijvoorbeeld Duitsland), tegenvallende wereldhandel (vooral ongunstig voor bijvoorbeeld Nederland) en de oorlog in Oekraïne. Ook de Chinese economie beleefde een moeizaam jaar. Hier bleef de wankele vastgoedsector de economie onder druk zetten.
Positief inflatienieuws
Van het inflatiefront was overwegend goed nieuws te melden. De inflatiegolf van 2022 verdween in de loop van 2023 grotendeels. Waar in 2022 de inflatie in de eurozone nog uitkwam boven de 10%, is deze 2023 gedaald naar 2,4%. Voor de Verenigde Staten geldt een vergelijkbaar maar iets minder extreem verhaal; van 9% in 2022 naar 3,1% nu. Een lage inflatie is goed nieuws voor de economie en dus voor financiële markten. De snel afnemende inflatiedruk is ook niet ongemerkt voorbij gegaan aan de rentemarkten. Hier ontstond in de loop van het vierde kwartaal de verwachting dat centrale banken niet alleen klaar zijn met renteverhogingen, maar dat ze op korte termijn ook alweer de basisrentes zullen verlagen.