Wat deden de financiële markten?
Financiële markten kunnen terugkijken op een gunstig beleggingsjaar. Daarbij liepen aandelenbeurzen weer eens voorop en dan in het bijzonder de Amerikaanse aandelenbeurzen. Obligaties behaalden minder uitgesproken rendementen maar wel positief. Al met al was 2024 dus te kenmerken als een ‘risk-on’ jaar met hoge rendementen voor zakelijke waarden en relatief lage rendementen voor staatsobligaties.
Aandelen
De Amerikaanse economie presteerde beter dan verwacht en zo steeg de breed samengestelde Amerikaanse S&P 500-index (vergelijkbaar met de Nederlandse AEX) met een uitzonderlijke 30%, gemeten in euro’s. De Nasdaq Composite-index, waar veel aandelen van tech-bedrijven in zijn opgenomen, steeg zelfs met 40%. Europese aandelen deden het historisch gezien niet slecht maar het rendement van 8% stak toch schril af bij de Amerikaanse resultaten. Dit is deels te verklaren doordat de groeiverwachtingen voor Europa in de afgelopen maanden naar beneden zijn bijgesteld. Opkomende markten deden het met een rendement van 15% iets beter, gesteund door een opleving in de Chinese aandelenmarkt (+23%). Dat laatste is overigens meer toe te schrijven aan de lage stand in het begin van 2024 dan aan verbeterende vooruitzichten.
Obligaties
Voor obligatiebeurzen was 2024 een gemengd jaar, waarbij de prestaties varieerden per segment. Bedrijfsobligaties deden het relatief goed, met een rendement van 8% voor de meer risicovolle varianten (high yield) en 5% voor de veiligere investment-grade bedrijfsobligaties. Dit kwam door een sterkere risicobereidheid onder beleggers en beter dan verwachte bedrijfswinsten in veel sectoren. Bij de high-yield obligaties hielp ook het dalend aantal wanbetalingen. Staatsobligaties noteerden een bescheiden maar positief rendement van 2%, mede dankzij een stabilisatie van de lange rente in de tweede helft van het jaar. Een belangrijke overkoepelende factor achter de prestaties van obligaties was het einde van de reeks renteverhogingen door centrale banken.